Twarda woda w hotelu, pensjonacie lub ośrodku wypoczynkowym – jak rozwiązać problem?
W przeważającej ilości hoteli i pensjonatów woda dostarczana jest z lokalnej sieci wodociągowej. Natomiast woda wodociągowa w zdecydowanej większości Polski posiada podwyższoną twardość, co generuje szereg problemów użytkowych. Problemy te są szczególnie odczuwalne w przypadku budynków obsługujących ruch turystyczny.
W niniejszym poradniku omówimy zagadnienia związane z problemami, jakie powoduje stosowanie wody o zwiększonej twardości w branży hotelarskiej oraz wskażemy sprawdzony sposób rozwiązania tego problemu.
Twarda woda — co to w ogóle oznacza?
Twarda woda kojarzy nam się z uciążliwymi osadami, które można zauważyć np. w czajniku. Te osady powstają w wyniku termicznego rozkładu węglanów wapnia i magnezu. Im więcej tych związków znajduje się w wodzie, tym jest ona twardsza. Obowiązujące przepisy pozwalają na szeroki zakres twardości wody, aż do 500 miligramów węglanu wapnia w litrze. Warto jednak zauważyć, że już od wartości powyżej 150 miligramów na litr woda zaczyna sprawiać problemy eksploatacyjne.
Pensjonaty, hotele oraz ośrodki wypoczynkowe posiadają rozbudowaną instalację wodociągową, oraz wiele pomieszczeń i urządzeń, w których korzysta się z wody. W takim przypadku używanie wody o podwyższonej twardości nie tylko zwiększa koszty eksploatacji takich obiektów, ale również prowadzi do częstszych awarii urządzeń technicznych, co generuje dodatkowe, nieprzewidziane wydatki. Dodatkowo twarda woda obniża to komfort gości, co przekłada się na niższe oceny całego obiektu.
Problemy związane z twardą wodą w hotelach, pensjonatach i ośrodkach wypoczynkowych.
Łazienka to pomieszczenie, w którym wpływ twardej wody jest najbardziej zauważalny, a w budynkach branży turystycznej takich pomieszczeń jest proporcjonalnie więcej. Osady z twardej wody gromadzące się na kabinach prysznicowych, zlewach i sanitariatach powodują realne koszty, wynikające z konieczności usuwania tych osadów, co obejmuje zarówno pracę obsługi, jak i koszty środków czyszczących.
Ogrzewanie twardej wody prowadzi do wytrącania się kamienia kotłowego na elementach grzewczych, co generuje dwa istotne i kosztowne problemy. Pierwszy to większe koszty ogrzewania, ponieważ odkładający się na wymiennikach ciepła kamień kotłowy tworzy coraz grubszą warstwę izolacyjną. Taką warstwę trzeba dodatkowo ogrzać, zanim woda osiągnie żądaną temperaturę, co obniża efektywność systemu grzewczego. To powoduje dodatkowe i niepotrzebne koszty. Drugi problem to fakt, że kamień kotłowy prowadzi do przegrzewania się grzałek wody każdego typu, co w efekcie prowadzi do ich przepalenia i konieczności kosztownej wymiany.
Niestety, przykładów awarii i przyspieszonego zużycia infrastruktury hotelowej mającej kontakt z twardą wodą jest więcej. Pompy cyrkulacyjne ciepłej wody, baterie umywalek, wylewki prysznicowe, a także cała infrastruktura basenowa, strefy SPA, jak również jacuzzi zużywają się szybciej i wymagają częstszego serwisowania lub wymiany po awarii.
Dodatkowo, osady z twardej wody gromadzące się wewnątrz rur instalacji wodociągowej powodują spadek ciśnienia w końcowych punktach poboru wody, co stwarza dyskomfort gości przebywających na obiekcie i może mieć wpływ na ogólną ocenę ich pobytu.
Korzystanie z twardej wody w hotelu generuje znaczne koszty w kuchni. Urządzenia gastronomiczne, zwłaszcza te podgrzewające wodę, czyli np. kocioł warzelny, piec parowy, czy chociażby ekspresy do kawy, szybko ulegają niszczeniu i awariom. Naczynia i sztućce wyjęte ze zmywarek pokryte są warstwą osadu, co wymaga czasochłonnego polerowania, a szkło staje się matowe. Twarda woda wpływa również na smak potraw, tłumiąc ich poszczególne smaki, przez co jedzenie jest mało wyraziste. Natomiast napoje przygotowane na bazie twardej wody mają nieatrakcyjne kożuchy na powierzchni, podczas gdy kostki lodu są pokryte osadem wapiennym.
Jak rozwiązać problem twardej wody w hotelu, pensjonacie lub ośrodku wypoczynkowym?
Sprawdzonym sposobem na rozwiązanie problemu twardej wody w hotelu, pensjonacie oraz ośrodku wypoczynkowym, jest montaż zmiękczacza wody. Zamontowanie go na wejściu wody do budynku chroni całą instalację wodociągową, oraz wyposażenie kuchenne i sanitarne. To skuteczne, bezpieczne i powszechnie stosowane rozwiązanie na całym świecie.
Jaki jest koszt montażu centralnego zmiękczacza wody w hotelu?
Najważniejszym elementem wpływającym na cenę jest wielkość instalacji, a konkretnie liczba punktów poboru wody, takich jak prysznice i wanny, czyli w uproszczeniu – liczba łazienek. Na podstawie tego elementu można oszacować, że koszt montażu zmiękczacza wody w hotelu przypadający na jedną łazienkę wynosi od 300 do 900 zł. Ten koszt zależy od twardości wody dostarczanej z wodociągu – im twardsza woda, tym wyższy koszt. Wielkość samego obiektu również wpływa na koszt inwestycyjny, ponieważ im więcej łazienek, tym z kolei niższa cena jednostkowa. Dodatkowo obecność basenu, strefy SPA, dużej restauracji lub własnej pralni wpływa na dobór wielkości zmiękczacza, ale te czynniki mają indywidualny wpływ na cenę montażu.
Jaki jest koszt użytkowania zmiękczacza wody w hotelu?
Koszty eksploatacyjne zmiękczacza wody wynikają głównie z zużycia soli tabletkowanej i wody podczas automatycznej regeneracji urządzenia. Przy maksymalnym obciążeniu zmiękczaczy, czyli w szczycie sezonu, koszty te wynoszą do 10 zł miesięcznie na jedną łazienkę na obiekcie. Poza sezonem turystycznym, gdy zużycie wody spada, regeneracja zmiękczaczy odbywa się rzadziej, co automatycznie obniża koszty eksploatacyjne.
Koszty eksploatacyjne są niewielkie, a w połączeniu z kosztami inwestycyjnymi, inwestycja szybko się zwraca. Dzieje się tak, ponieważ generowane są realne oszczędności w postaci mniejszego zużycia środków czyszczących, zmniejszenia roboczogodzin obsługi hotelowej przeznaczonej na sprzątanie oraz eliminacji nieprzewidzianych kosztów napraw i wymiany urządzeń podgrzewających wodę, zarówno w pomieszczeniach kuchennych, jak i łazienkowych.
Czy zmiękczacz wody w hotelu wymaga skomplikowanej obsługi?
Zmiękczacz wody, dzięki wyposażeniu w nowoczesną głowicę sterującą, automatycznie inicjuje regenerację złoża zmiękczającego i nadzoruje jej poprawność. Nie wymaga to żadnych czynności od obsługi obiektu. Jedynym obowiązkiem podczas użytkowania zmiękczacza wody jest jedynie okresowe dosypywanie soli tabletkowanej do zasobnika zlokalizowanego obok zmiękczacza wody. Jednak zasobniki soli hotelowych zmiękczaczy wody są na tyle pojemne, że dosypywanie soli nie jest zbyt częste, a tym samym nie stanowi dużego obciążenia dla obsługi.
Montaż centralnego zmiękczacza wody w hotelu, pensjonacie, ośrodku wypoczynkowym – wymagania.
Centralny zmiękczacz wody w hotelu nie wymaga specjalnego przygotowania w obiekcie. Kluczowe jest znalezienie miejsca z dostępem do energii elektrycznej, oraz możliwością podłączenia do kanalizacji w celu odprowadzenia popłuczyn z regeneracji zmiękczacza wody.
Najlepszym miejscem na montaż zmiękczacza wody jest pomieszczenie techniczne, w którym zlokalizowany jest wodomierz główny. Montaż zmiękczacza wody za wodomierzem głównym budynku chroni całą instalację oraz wszystkie urządzenia i sprzęt kuchenny i sanitarny.
Przy inwestycji w centralny zmiękczacz wody w hotelu, pensjonacie lub ośrodku wypoczynkowym warto skorzystać z pomocy doświadczonej firmy przy doborze i montażu zmiękczacza wody. Zapraszamy do nas. Jesteśmy w stanie dopasować optymalny system uwzględniający odpowiednią wydajność, ale również niskie koszty inwestycyjne i eksploatacyjne. Mamy w ofercie wiele różnych rozwiązań zmiękczania wody, w tym systemy zapewniające nieprzerwany dostęp do miękkiej wody przez całą dobę.
W przypadku obiektów zasilanych wodą z własnego ujęcia w postaci studni głębinowej oczyszczanie wody na cele hotelu wymaga szczegółowej analizy jej składu, więc należy wykonać laboratoryjne badania wody. Świadczymy kompleksową usługę, jaką jest uzdatnianie wody i zachęcamy do skorzystania z naszej pomocy również w takich przypadkach.





Dodaj komentarz